Esittelykohteet

Puuartisti Oy on vuonna 2014 perustettu puuta raaka-aineenaan käyttävä kalusteita ja sisustus kokonaisuuksia valmistava yritys. Puuartistin toimitila sijaitsee Kontiolahdella, tarkemmin Kontioniemen vanhan varuskunnan varikkoalueella. Tuotteet ovat uniikkia asiakkaan tarpeisiin tuotettua mittatilaus käsityötä.
Sähköasennus Mirotex Oy on vuonna 2007 perustettu sähköurakointiliike. Mirotex Oy tarjoaa sähköasennuspalveluita sekä suunnittelut kotitalouksille, yrityksille ja teollisuuden toimijoille laajasti koko Pohjois-Karjalan alueella. Sähköasennus Mirotex Oy on toimittanut sekä asentanut uusiutuvaa energiaa aurinkosähköjärjestelmien muodossa laajasti ja monipuolisesti, erityisesti maaseutualueilla
Enon Energia osuuskunta on jatkanut Poveria auringosta hankkeesta saatujen hyvien kokemusten pohjalta hakelämpölaitostensa integroimista aurinkoenergialla. Aurinkosähköä käytetään lämmöntuotannon prosesseissa syntyvän sähkönkulutuksen korvaamiseen. Aluelämpölaitoksien tasainen sähkönkulutusprofiili ja vähäiset tuntivaihtelut tekevät niistä hyvin soveltuvia aurinkosähköjärjestelmille.
Erä-Eeron luontomatkailuyritys tarjoaa pääasiallisesti palveluja villieläinten katseluun ja valokuvaukseen sekä muita luontoelämyksiä. Yritys tarjoaa luontokuvausta ja katselukojuja ympärivuotisesti. Erä-Eeron luontokuvauskohteet ovat myös maailmanlaajuisesti tunnettuja, erityisesti ahman kuvausten osalta.
Jussi ja Svetlana Laukkasen yritystoiminta on monipuolista ja siihen kuuluu eri vuodenaikoihin sijoittuvaa mansikanviljelyä, maatilamatkailua ja metsäkoneyrittäjyyttä. Laukkanen on ostanut joulukuussa 2016 tilansa lähistöllä sijaitsevan Haapalahden Lomakodin yli 1 000 neliön kiinteistöineen.
Tmi MottiMikko valmistaa ja myy polttopuuta Kontiolahden kirkonkylän tuntumassa aivan valtatie 6:n varrella. Käytössä olevilla alipaine- ja lämpökuivaamoilla tuotetaan kuivaa ja hyvälaatuista pilkettä ja halkoa ympäri vuoden keleistä riippumatta. Elokuussa 2019 käyttöön otetun oman aurinkosähkövoimalan myötä klapituotanto on nyt entistäkin ekologisempaa.
Biokymppi Oy on vuonna 2007 perustettu Kiteellä sijaitseva yritys, jonka päätoimena on orgaanisten jätteiden käsittely, energia- ja lannoitetuotanto. Lisäksi yhtiö tarjoaa jätteiden biokaasutuotantoon, jätteiden käsittelyyn ja kierrätykseen liittyviä asiantuntija-, koulutus- ja tutkimuspalveluita.
Vuonna 1975 perustetun Nurmeksen Lämpö Oy:n palveluihin kuuluu kaukolämmön tuotanto ja jakelu Nurmeksen taajama-alueelle. Nurmeksen Lämpö Oy omistaa kaksi lämpölaitosta Nurmeksen Ritoniemessä ja Vinkerlahdessa. Kotimaisten polttoaineiden osuus vuonna 2016 oli 96,5 %.
Karelia-amattikorkeakoulun ylläpitämä Sirkkalan Energiapuisto on oppimis- ja palveluympäristö, jossa tutkitaan ja testataan uusiutuvan energian teknologioita, sovellettavuutta ja ratkaisuja. Ympäristö soveltuu erinomaisesti innovaatioiden nopeaan käytännön testaamiseen ja uusiutuvaan energiaan perustuvan liiketoiminnan kehittämiseen.
Nevalaisen tilan lämmitysjärjestelmään kuuluu Fröling T4, 60 kW:n hakekattila, jossa on automaattinen kuumailmasytytys, automaattinen nuohous ja tuhkanpoisto, sekä patentoitu tulipesän tulitiilien sekundääri-ilmanohjaus. Aurinkokeräimet (5 kpl) Jäspi Solar 3kW, on asennettu pystyasennuksena eteläseinälle.
Joensuun Hammaslahdessa sijaitsevan maidontuotantoon keskittyvän maatilan lämmitysratkaisut uudistettiin v 2013, jolloin rakennettiin 100 kW:n hakelämpölaitos. Vuonna 2018 tilalle investoidaan 32 kW:n aurinkosähköjärjestelmä.
Kiteellä, Kiteenlahdessa, sijaitsee Antti ja Kati Timosen 60 lypsävän karjatila. Tilanpitoa on harjoitettu kyseisellä paikalla jo vuodesta 1675. Alavan maatila on ollut edelläkävijänä Pohjois-Karjalassa maatilojen aurinkosähkön käyttöönotossa ja tilalla on ollut käytössä vuodesta 2014 33 kW:n aurinkosähköjärjestelmä.
Lieksan kristillisen opiston lämpöpalvelun tarjoaa lämpöyrittäjä Pasi Kakkinen (Metsäpasi). Käytössä on Aritermin 400 kW:n hakelämmitysjärjestelmä.
Kiihtelysvaaran energiaosuuskunta on perustettu vuonna 2001. Energiaosuuskunnalla on kaksi hakelämpölaitosta, jotka sijaitsevat Kiihtelysvaaran sekä Heinävaaran taajamissa. Hakelämpölaitokset tuottavat lämpöä mm. koululle, hoitokodille ja rivitaloasunnoille. Lämpölaitoksiin toimitettava hake tulee pääasiassa osuuskunnan jäseniltä lähialueilta. Kiihtelysvaaran ja Heinävaaran lämpölaitosten yhteyteen investoitiin syyskuussa 2017 aurinkosähköjärjestelmät osana Poveria auringosta -yritysryhmähanketta.
Tuupovaaran energiaosuuskunta on perustettu vuonna 1996 ja se oli ensimmäinen energiaosuuskunta Pohjois-Karjalassa. Tuupovaaran energiaosuuskunnan Roihun lämpölaitoksen yhteyteen hakkeen välivaraston katteelle investoitiin syyskuussa 2017 aurinko-sähköjärjestelmä osana Poveria auringosta -yritysryhmähanketta.
Kontio-Energia -osuuskunta on perustettu vuonna 1998. Sen toimialana on lämpöenergian tuotanto ja myynti sekä pienimuotoinen polttopuun myynti. Kontio-Energia -osuuskunta ja Biowin Karelia Oy ovat mukana Poveria auringosta -hankkeessa. Hankkeessa on toteutettu aurinkosähköjärjestelmien investoinnit Lehmon, Ukonharjun ja Vaskelan lämpölaitosten yhteyteen.
Eno Energia Osuuskunta on perustettu 15. syyskuuta 1999 ja jäseniä osuuskunnalla on yhteensä 54. Osuuskunta on alueellisesti ja kansainvälisesti tunnettu lämpöyrittäjyyden esimerkkikohde. Alakylän lämpölaitoksen yhteyteen investoitiin syyskuussa 2017 aurinkosähköjärjestelmä osana Poveria auringosta -yritysryhmähanketta.
Karjalan Helmi tarjoaa majoituspalveluita Kiteen Suoparsaaressa Oriveden rannalla vuokraamalla kodikkaita lomamökkejä omine rantoineen ja pihoineen sekä huoneistoja yksityisille- ja yritysasiakkaille. Yrityksessä on pitkä kokemus hakelämmityksestä. Viimeisen kolmen vuoden ajan käytössä on ollut moderni saksalaisen Heizomatin 75 kW:n hakelämmitysjärjestelmä.

Majatalo Puukarin Pysäkki on Valtimolla sijaitseva matkailuyritys, jonka toiminnassa tärkeitä arvoja ovat ekologisuus ja ympäristöystävällisyys. Puukarin Pysäkin lämmitysmuotona on hakelämpö ja lisäksi sähköä tuotetaan uudella aurinkovoimalalla.

Nurmeksen evankelisen opiston ystävät ry:n Haikolan talo sijaitsee Nurmeksen Lipinlahdessa. Talolla on pitkä historia osana Nurmeksen evankelisen opiston toimintaa. Vuonna 2017 Haikolan talollle investoitiin akullinen hybridi-aurinkosähköjärjestelmä.

Höljäkän nuorisoseura ry:n nuorisoseuran talo sijaitsee Nurmeksen Höljäkän kylässä. Höljäkän Nuorisoseura on yksi Pohjois-Karjalan vanhimmista ja vilkkaimmin toimivista nuorisoseuroista. Vuonna 2018 nuorisoseuran talolle investoitiin akullinen hybridi-aurinkosähköjärjestelmä.