Enon energiaosuuskunta – Uimaharjun hakelämpölaitos

Enon energiaosuuskunta – Uimaharjun hakelämpölaitos

Enon Energia osuuskunta on jatkanut Poveria auringosta hankkeesta saatujen hyvien kokemusten pohjalta hakelämpölaitostensa integroimista aurinkoenergialla. Aurinkosähköä käytetään lämmöntuotannon prosesseissa syntyvän sähkönkulutuksen korvaamiseen. Aluelämpölaitoksien tasainen sähkönkulutusprofiili ja vähäiset tuntivaihtelut tekevät niistä hyvin soveltuvia aurinkosähköjärjestelmille.

Aurinkosähköjärjestelmä onkin yleensä ensimmäinen askel kohti tulevaisuuden lämmöntuotannon hybridilaitosta sekä energiayrittäjyyttä, jossa lämpöä tai sähköä voidaan tuottaa monestakin eri lähteestä. Aurinkoenergian käyttö hakelämpölaitoksissa nostaa uusiutuvan energian tuotannon omavaraisuutta ja energian tuotannon paikallisuutta.

Uimaharjun hakelämpölaitokselle on investoitu 14.28 kWp:n aurinkosähkövoimala uuden hakehallin yhteyteen aikaisemman Alakylän hakelämpölaitoksen 21 kW:n aurinkosähkövoimalan lisäksi. Uimaharjun järjestelmä koostuu 42 kpl 340 W:n half-cut monokidepaneeleista sekä kahdesta Kostal hybridi-invertteristä. Järjestelmä on asennettu kahteen piiriin ja järjestelmään mahdollisuus liittää myös sähkövarasto tarvittaessa myöhemmin. Sähkövarastoa voidaan käyttää varastoimaan aurinkosähköä sekä tasaamaan kulutushuippuja.

Uuteen hakevarastoon on asennettu myös lattialämmityspiirit, joihin voidaan ajaa lämpöä hakehakelämpölaitoksesta. Lämmityksellä pyritään parantamaan hakkeen laatua sekä estämään hakkeen jäätymistä kovilla pakkasilla.

Uimaharjun hakelämpölaitos on valmistunut 2002 ja biokattilateholtaan laitos on 1 MW + 1MW. Vuosittainen energianmyynti on n. 5000 MW ja polttoaineen kulutus n. 9000 i-m3. Hakelämpölaitoksen lämmitettävät kohteet koostuvat Uimaharjun ala- ja yläasteesta, terveysasemasta, lähipalvelukeskuksesta, seurakunnan kiinteistöistä sekä viidestätoista rivitaloyhtiöstä.

Lähienergia ja paikallisuus olivat tärkeitä tekijöitä investointien kannalta sekä investoinnin toimittajaa valittaessa.

Katso esittelyvideo Uimaharjun hakelämpölaitoskokonaisuudesta tästä.