MottiMikko – Ekologisempaa polttopuun tuotantoa

MottiMikko – Ekologisempaa polttopuun tuotantoa

Toiminta

Tmi MottiMikko valmistaa ja myy polttopuuta Kontiolahdella valtatie 6:n varrella.Klapeja tuotetaan vakiopituuksina 30 cm, 40 cm ja 50 cm. Klapit ajetaan pilkonnan jälkeen puhdistusrummun lävitse, jolloin suurin osa roskista ja kuorenpaloista erottuu pois.Tuotannossa käytetään hyväksi lämpimään kevät- ja kesäaikaan alipainekuivausta. Ympäri vuoden klapienkuivausta tehdään myös lämpökuivurilla, jossa tuore puu saadaan kuivattua 4-5 vuorokaudessa alle 20 % loppukosteuteen. Lämpökuivurin tarvitsema lämpö tuotetaan ekologisesti hakkeella ja pilketuotannossa syntyvällä jätesilpulla & sahanpurulla tai pelleteillä.Vuonna 2018 valmistuneen toisen alipainekuivaamohallin myötä kokonaiskuivauskapasiteettia pilkkeille löytyy yli 4000 heittokuution kuivaamiseksi vuosittain.

Aurinkosähköjärjestelmä

Kesällä 2019 otettiin käyttöön aurinkovoimala, jonka tuottamalla sähköllä kuivaamoiden puhaltimet pyörivät päiväsaikaan. Järjestelmän nimellisteho on 12,4 kWp ja se koostuu 310 W:n monokidepaneeleista, joita on  yhteensä 40 kappaletta. Polttopuun kuivurikuivaus alkaa huhtikuun lopulla ja kestää elokuun loppupuolelle, jolloin käytännössä aurinkoenergiaa on parhaiten saatavilla. Kuivureiden sähkönkulutus vuositasolla on n. 20 000 kWh ja aurinkosähköjärjestelmällä voidaan kattaa siitä noin puolet. Aurinkosähköjärjestelmälle saatiin Business Finlandin myöntämää energiatukea 25 %:a investoinnista.

Aurinkosähköjärjestelmän tuotantoa voit seurata reaaliaikaisesti TÄSTÄ.

Seurantajärjestelmä on normaalia seurantaa hieman kehittyneempi ja sieltä voidaan nähdä myös paneelien lämpötila, auringonsäteily W/m2 sekä vallitsevat sääolosuhteet paneelikentällä. (analysis välilehdellä)

Yhteystiedot

Tmi MottiMikko / Mikko Jaatinen
Lukkarilantie 13, 81100 Kontiolahti

Puh: 044-5544405

mikko.motti@gmail.com
Y-Tunnus:2485349-7

www.mottimikko.fi