Puuartisti – Puukalusteiden valmistusta kiertotalouden ehdoilla

Puuartisti – Puukalusteiden valmistusta kiertotalouden ehdoilla

Puuartisti Oy on vuonna 2014 perustettu puuta raaka-aineenaan käyttävä kalusteita ja sisustus kokonaisuuksia valmistava yritys. Puuartistin toimitila sijaitsee Kontiolahdella, tarkemmin Kontioniemen vanhan varuskunnan varikkoalueella. Tuotteet ovat uniikkia asiakkaan tarpeisiin tuotettua mittatilaus käsityötä. Puu raaka-aineena käytetään monipuolisesti eri puulajikkeita ja työssä pyritään tuomaan esille käytetyn puun historia ja tarina lopulliseen tuotteeseen. Yrityksen keskeisiin arvoihin kuuluu kestävän kehityksen ja kiertotalouden edistäminen. Tämä näkyy verstaan rakenteissa, joissa on hyödynnetty/kierrätetyn materiaalin käyttö on 60 % luokkaa,

Puuartisin tekemisen motto onkin: ”Kaikki mitä voidaan tehdä kiertotalouden periaatteen mukaisesti, tehdään ja mitä materiaalia meiltä löytyy, hyödynnetään”.

Yritys on panostanut toimitilassaan ja toiminnassaan energiatehokkaisiin, ekologisiin sekä nykyaikaisiin järjestelmiin, joilla pyritään vähentämään energiankulutusta ja investoimaan tulevaisuuden älykkäisiin energiajärjestelmiin. Puuartistilla pyritään myös kehittämään toimintaa jatkuvasti energiatehokkaammaksi. Puuverstaan toiminta ja sen laitteisto syö paljon energiaa, joten energiaremontti on ollut suunnitteilla jo pitkään.

Puuartistin toiminnan energiatehokkuustoimenpiteiden lisäksi energiantuotannon kannalta merkittävimmät investoinnit ovat olleet lämmöntuotannossa maalämpöjärjestelmä sekä sähköntuotanton kannalta aurinkosähköjärjestelmä, joka lisää merkittävästi tuotannon omavaraisuutta.

Puuartistin yrityksen pihamaalle sijoittuva aurinkovoimala on otettu käyttöön vuonna 2022 keväällä ja sen tuottamaa energiaa käytetään pääsääntöisesti uuden kuivaamon energiatarpeisiin sekä kattamaan yrityksen muuta sähkön käyttöä. Kesäsesongin aikana aurinkovoimala melkein kattaa koko yrityksen sähkönkäytön. ja ylimenevä sähkö myydään eteenpäin. Aurinkosähkö vähentää yrityksen pörssisähkön käyttöä kesäsesongin aikana huomattavasti.

Aurinkosähköjärjestelmän investoinnin yhteydessä on investoitu myös uuteen kuivaamoon, jossa kuivaus tapahtuu neljän 13 kW:n automaattikytkennän takana olevien sähkövastusten avulla, missä on automaattikytkentä kytkeytyy päälle, kun aurinkoenergiaa ei ole saatavilla. Sähköverkosta ostettava sähkö on tuotettu vesienergialla.

Aurinkosähköäjärjestelmän nimellisteho on 20 kWp ja se koostuu 365 W:n Half-cut monokidepaneeleista, joita on 54 kappaletta kolmessa  sektorissa pihamaastoa mukailevassa  180 asteen kaaressa, paneelien suuntauksen näin myötäillen auringonkiertoa päivän aikana. Arvioitu takaisinmaksuaika järjestelmälle on alle 10 vuotta.

Aiempana lämmitysmuotona yrityksessä on käytetty paikallista kaukolämpöä, joka korvattiin vuonna 2020 maalämpöjärjestelmällä, jossa on 500 litran vesivaraaja. Piha-alueelle on porattu kaksi 125 metriä syvää lämpökaivoa.

Maalämmön suuret edut vaikuttivat lämmitysmuodon valintaan suuresti, koska järjestelmä on melko huoltovapaa ja helppokäyttöinen eikä se vie paljoa fyysistä tilaa. Laskelmien perusteella vaihdos tuo suuria rahallisia säästöjä vuodessa ja samalla on irtauduttu polttamalla tuotetusta lämmöstä.

Järjestelmän teho on 26 kWp joka lämmittää lattialämmityksen kautta koko 3500 m3 toimitilan. Talvella järjestelmä toimi hyvin pakkasilla eikä ulkoisia lämmitysjärjestelmiä tarvittu lisälämmittämään toimitilaa. Arvioitu takaisinmaksuaika lämpöjärjestelmän investoinnille on alle 10 vuotta.

 

Puuartisti Oy, Miikka Kotilainen

Yhteystiedot: Huoltotie 3, 80790 Kontioranta, p. 0505690581miikka[ät]puuartisti.fi